fbpx

Sub egida Forumului Pădurilor, Industriei Verzi și Economiei Lemnului am discutat punctele tari și punctele slabe ale sistemului SUMAL 2.0 împreună cu organizațiile profesionale din sector, organizații, experți și activiști de mediu.

Dezbaterile s-au desfășurat online, iar prezentările tuturor paneliștilor vor fi disponibile mai jos, pe măsură cele primim. (Articol în curs de actualizare)

Discuții finale și concluziile dezbaterii

Câteva spicuiri din concluziile paneliștilor și invitaților:

„Pădurea se păzește de furtul de lemne prin controale la ieșirea din pădure […] Se risipesc resursele alocate activităților de control. […] Este amputată capacitatea de exercitare a controalelor exact în zona care contează cu adevărat, prima introducere pe piață, singura care acționează ca mecanism de prevenție.” (Radu Vlad, WWF)

„Vor fi costuri pentru implementare și introducere a datelor, dar nu există un modul de gestionare a datelor care să fie util administratorilor de păduri.” (Dorin Mărășoiu, ocol silvic privat)

„SUMAL 2.0 nu a fost o cerință a Comisiei Europene și nu are nici o legătură cu procedura de infringement. […] Ar fi trebuit să implementăm modulul de urmărire GPS, care funcționează pe SUMAL 1.0 și a fost recepționat de Minister.” (Cătălin Tobescu, Prolemn)

„Sectorul va cunoaște blocaje, pe costul și cheltuiala agenților economici. Este o problemă de soft, nu știm dacă vom obține ceea ce doream noi.” (prof. Laura Bouriaud, USV)

„Cel mai important și mai trist aspect este că [SUMAL 2.0] nu-și atinge obiectivul pentru care a fost creat – de a combate tăierile ilegale.” (Șerban Niculescu, WWF)

SUMAL 2.0 „duce la o limitare a inovării și dezvoltării în sector […] la uniformizarea modelului de business, la o lipsă de competitivitate pe piața internațională. […] Facem soft după un model de business sau business după un model de soft?” (Cristian Panaite, Forstpan)


Dezbatere public SUMAL 2.0: prezentările paneliștilor

Înregistrarea completă a dezbaterii

Șerban Niculescu (WWF România - Programul Dunăre-Carpați)
Cătălin Tobescu (AIL Prolemn)
prof. dr. Laura Bouriaud (USV)
Dorel Fechete (AAP)
István Tőke (Nostra Silva)
(În curs de actualizare)