fbpx

În urmă cu două zile, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn a făcut un chestionar prin care să colecteze feedback-ul utilizatorilor confruntați cu implementarea iminentă a sistemului SUMAL 2.0. Chestionarul a fost distribuit pe pagina noastră de Facebook, în Comunitatea Forestierilor – FORDAQ, dar și în grupul de lucru și suport de pe Telegram (grup independent). Primele rezultate sunt disponibile mai jos.

Primele 339 de răspunsuri primite până ieri seară conturează o imagine destul de sumbră pentru această fază a implementării: sistemul nu funcționează optim din punctul de vedere al arhitecturii, iar opinia larg răspândită este că va conduce la blocaje în sector cel puțin pe termen mediu, de câteva luni.

Implementarea este considerată haotică în lipsa metodologiei și normelor de aplicare (79% dintre respondenți) iar module importante sunt inaplicabile în puncte esențiale (60% dintre răspunsuri).

Cel mai important feedback pentru SUMAL 2.0 este însă următorul: în forma și concepția sa actuală, SUMAL 2.0 conduce la o risipire de resurse de control ale autorităților pe întreg lanțul de producție și comercializare, în loc să se concentreze acolo unde este cu adevărat eficient – la prima punere pe piață. 75% dintre respondenți au fost, astfel, de acord cu concluziile dezbaterilor recente organizate pe tema implementării sistemului.

Întrebările și răspunsurile sunt prezentate într-o formă grafică și sintetică mai jos. Răspunsurile vin din partea utilizatorilor din tot lanțul valoric – de la ocoale silvice până la companii din comerț sau construcții.

    Vom continua să publicăm resurse SUMAL 2.0 în sprijinul profesioniștilor din sector. Pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți vă invităm să vă abonați la buletinul nostru informativ, folosind butonul de mai jos.