Săptămâna trecută, o delegație din partea Asociației Industriei Lemnului – Prolemn a avut o întâlnire la vârful Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Dialogul s-a purtat pe teme legate de trasabilitate (SUMAL 2.0, HG 497/2020), finanțare și respectiv taxare a sectorului (TVA pe materiale lemnoase), deficitul de resursă din piață și factorii care îl influențează.
La începutul unui nou sezon forestier, o delegație din partea AIL – Prolemn a avut o întâlnire cu dl. Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Secretar de Stat Ionuț Sorin Banciu, dl. Director al Direcției de Reglementări, Dănuț Iacob și dl. Secretar General al Ministerului, Corvin Nedelcu.
Dialogul temelor importante pentru industria noastră a survenit într-un context cu decizii importante pentru sector – după dezbaterea organizată de Minister privind metodologia de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice.
Propuneri concrete pentru îmbunătățirea SUMAL 2.0
Una dintre temele pe care AIL – Prolemn poartă un dialog susținut cu autoritățile este situația sistemului SUMAL 2.0 și a HG 497/2020. După cum a fost anunțat în repetate rânduri, toți membrii Asociației susțin un SUMAL funcțional, eficient și corect, care să contribuie decisiv în lupta împotriva tăierilor ilegale din România.
Dialogul de săptămâna trecută a vizat propunerile Asociației privind soluționarea anumitor aspecte conceptuale ale HG 497/2020 și de funcționalitate a SUMAL 2.0, pentru a ușura activitatea operatorilor din sector.
În acest moment, cu toate actualizările sistemului, acesta nu funcționează în parametri optimi pe partea agenților economici. Drept dovadă, din circa 31.000 de companii înregistrate în SUMAL, doar 9.000 emit avize în mod activ. Propunerile Asociației, colectate în urma repetatelor sesiuni de consultare cu membrii, reprezintă soluții concrete și punctuale care trebuie luate în calcul în următoarele actualizări ale sistemului.
Dl. Ministru a apreciat eforturile industriei pentru a exclude riscurile de introducere a lemnului recoltat fără forme legale în circuitul de piață.
În acest context, a fost lansată o invitație deschisă pentru dl. Ministru, dl. Secretar de Stat și conducerea tehnică a Ministerului de a vizita oficial fabrici din industria lemnului, pentru a putea înțelege mai bine specificul activităților de producție.
Susținere a inițiativei de reducere a TVA la comerțul cu material lemnos
În condițiile în care Ministerul susține o cotă redusă de TVA pentru lemnul de foc, reprezentanții AIL-Prolemn au argumentat necesitatea unei măsuri similare pentru mai multe categorii de material lemnos, inclusiv deșeurile din prelucrare, alte categorii de biomasă, cheresteaua și altele.
În viziunea Asociației, această măsură ar contribui pozitiv la activitatea industrială din România. Ar determina eliminarea concurenței neloiale alimentate cu lemn tăiat ilegal, ar stimula producția folosind resursa primă locală și ar conduce la prețuri mai competitive pentru produsele românești pe piețele internaționale.
Deficitul de resursă din piața lemnului
În condițiile în care industria lemnului din țara noastră continuă să se confrunte cu un deficit de resursă, delegația AIL-Prolemn a prezentat estimări și argumente privind impactul măsurilor legislative asupra pieței lemnului pe termen scurt, mediu și lung.
Dialogul s-a grefat pe dezbaterea recentă a proiectului de ordin privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice. La această secțiune a participat doar conducerea tehnică a Ministerului, iar reprezentanții Asociației au susținut, pe scurt:
- excluderea din reluarea procedurii SEA a amenajamentelor care sunt aprobate prin ordin de ministru și au aviz de mediu. Practic ar echivala cu o aplicare retroactivă și anularea unor acte administrative legal emise – avizul de mediu și ordinul de ministru.
- pentru amenajamentele care vor intra in procedură SEA, suspendarea aplicării amenajamentelor să se facă numai pentru suprafețele care se suprapun pe arii protejate, nu pentru întreaga suprafață inclusă în amenajament.
- să fie identificate măsuri unitare de conservare pentru diferite habitate și specii, cu identificarea implicită a tipurilor de habitate și specii asupra cărora aplicarea amenajamentelor nu are efecte negative și implicit nu ar trebui introduse în procedură SEA.
- planificarea pe o perioadă mai lungă a începerii procedurii de revizuire a amenajamentelor silvice, pentru a se evita blocajele induse de lipsa resurselor umane care să elaboreze aceste studii într-un timp scurt.
Peste tot în Europa, industria lemnului este parte a soluției. Reprezentanții industriei au expertiza necesară și cunosc realitățile sectorului, de aceea pot avea o contribuție esențială pentru gestionarea sustenabilă a pădurilor, pentru stoparea fenomenului tăierilor ilegale și pentru dezvoltarea comunităților care depind de lemn. Ne bucurăm că Ministerul Mediului și domnul Ministru Barna Tánczos continuă acest dialog constructiv pe teme de interes pentru întreaga societate românească și le mulțumim gazdelor noastre pentru deschidere și amabilitate.