Seria video „Iubesc pădurea și sunt îndrăgostit de lemn” a ajuns la peste 50 de episoade difuzate în primele trei luni. Mai jos urmează o scurtă dare de seamă a acestui proiect media de care suntem deosebit de mândri.
Jurnalul de bord al proiectului de promovare a poveștilor frumoase ale sectorului pădure-lemn, realizat împreună cu jurnalistul Răzvan Petrișor de la televiziunea publică, a depășit la finalul lunii august pragul simbolic de 50 de episoade. Am început difuzarea primelor episoade filmate în zona Moldovei, așa că putem spune că am atins o altă țintă simbolică: parcurgerea tuturor regiunilor istorice ale țării.
Sunt mii de kilometri adunați deja, dar nu am stat să-i numărăm.
Numărăm în schimb cele 56 de episoade din seria video în trei luni, publicate aproape zilnic pe pagina noastră de Facebook și pe canalul de Youtube. În cifre:
- Au fost publicate 40 h 35′ de film.
- Aproape 600.000 de utilizatori Facebook au văzut unul sau mai multe dintre episoadele seriei.
- În total episoadele au adunat peste 24.000 de ore de vizionare.
- Postările video au adunat peste un milion de afișări și peste 53.000 de interacțiuni (aprecieri, comentarii, distribuiri, clickuri) organice – adică neplătite – pe pagina de Facebook a Asociației.

Cel mai urmărit clip din seria video în primele trei luni
Interviul cu dl. Golicza Zoltán (Alexander SRL, jud. Covasna), publicat pe 17 august, a adunat aproape 17.000 de minute de vizionare (peste 280 de ore!).
Dl. Golicza vorbește aici despre cele două tipuri de presiune socială pe antreprenorii din industria lemnului din România: stigmatul de „hoți de lemne” aplicat nediferențiat și fără cele mai mici dovezi și suprareglementarea birocratică a sectorului.
„Birocrația crește corupția, îngreunează productivitatea,” spune Golicza Zoltán. „Mie îmi ia mult mai mult timp partea de acte, decât partea de producție. De multe ori stau mai mult la hârtii decât să asist, să optimizez, să scot maximul din fabrică.”
Urmăriți videoclipul mai jos:
Sinceritate… neprelucrată!
Video-interviurile noastre au fost adesea scânteia care a demarat dezbateri ample, ce au depășit canalele AIL – Prolemn. Un exemplu, este momentul surprins de camera jurnalistului Răzvan Petrișor la Doce & Huber, în Telciu, județul Bistrița-Năsăud.
„Cum vrem noi să dezvoltăm fabrici de mobilă sau fabrici de CLT, că nu avem nici una în România?!?” își varsă năduful Viorel Doce, fondatorul companiei. „Cum să le dezvoltăm, dacă noi denigrăm branșa zi de zi? Păi ce suntem noi, pistolari? Suntem din aceia cu legături, cu pistoale în mașină?!?”
Este, din păcate, o temă recurentă a seriei noastre.
Oameni sunt sătui să fie stigmatizați. Oameni care fac eforturi să utilizeze în mod responsabil resursa, să o recolteze și să o transporte absolut legal, să nu o risipească. Și în același timp, să crească un business, să asigure locuri de muncă și să dea cât mai mult înapoi comunității în care trăiesc și lucrează.
Ca dovadă, reacțiile la acest gen de material în comunitatea lemnului sunt cele mai puternice. Acest scurt videoclip, pe care îl puteți urmări mai jos, a adunat aproape 1.500 de ore de vizionare și nu mai puțin de 675 de reacții – aprecieri, comentarii și distribuiri (în top trei cele mai multe reacții organice).
(N.B. În ultimii ani au apărut mici producători de CLT în țara noastră – de exemplu, Tehnica din jud. Timiș. Dar materialul rămâne, în continuare, puțin cunoscut și utilizat în țara noastră. Evident, comentariul dlui. Doce rămâne valabil: cum putem dezvolta o industrie și mai performantă în acest climat de ostilitate?)
Continuăm seria video încă trei luni!
Lemnul este mândria noastră și suntem încredințați de performanțele și profesionalismul oamenilor care și-au găsit vocația în silvicultură și industria lemnului – de aceea suntem convinși că aceștia inaugurează Epoca Lemnului, și ne bucurăm că putem să le prezentăm eforturile unui public larg.
Seria video continuă în următoarele trei luni cu noi episoade, iar în această toamnă vom demara emisiunile TV realizate cu sprijinul lui Răzvan Petrișor.
Reîncepem în curând filmările acestui tur de forță. Sectorul românesc al lemnului este bogat în oameni și povești cu miez, iar ambiția noastră este monografică. Vă invităm să vă implicați în acest proiect: dacă doriți să fiți parte din povestea noastră, trimiteți un email la web@pro-lemn.ro Puteți distribui acest articol prietenilor și partenerilor voștri. Firește, vă invităm să vă abonați la canalele noastre pentru a fi notificați când publicăm un episod nou. O puteți face urmând butoanele de mai jos.