fbpx

O nouă inițiativă legislativă, rezultat al dialogului deschis între reprezentanții industriei și oamenii politici, propune uniformizarea cotei reduse de TVA 5% pentru toate materialele lemnoase destinate încălzirii – nu doar lemn de foc, ci și peleți, brichete, rumeguș, deșeuri de lemn.

Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, a participat săptămâna trecută la o conferință organizată la Baia Mare de grupul europarlamentar S&D, la inițiativa d-nei europarlamentar Carmen Avram. Conferința a abordat problemele ridicate de schimbările climatice pentru orașele inteligente (Smart Cities) și rolul gestionării durabile a fondului forestier și biomasei pentru depășirea deficitului de energie.

D-na europarlamentar Carmen Avram a prezentat provocările pentru domeniul pădurilor izvorâte din noile directive europene: strategia pe biodiversitate, strategia europeană pe domeniul pădurilor, în special impactul prevederii de includere a minim 10 % din păduri în arii naturale strict protejate și protecția integrală a pădurilor primare și seculare.

Pe subiectul pădurilor au fost prezentări și de la COPA – COGECA (d-na Oana Neagu) și d-na subprefect Crina Chilat, care a prezentat o sinteză a problemelor privind aprovizionarea cu lemn de foc identificate la nivelul județului Maramureș, în urma unui sondaj derulat între primării.

În prezentarea sa, Cătălin Tobescu a explicitat cauzele deficitului de resursă de lemn în piață, cu efect în aprovizionarea populației cu lemn de foc și afectarea aprovizionării industriei lemnului cu resursă: lemnul este puțin și scump.

Aceste cauze au fost exemplificate de către d-na subprefect în Maramureș:

  • Amenajamente blocate la 2 ocoale silvice din 14 (ocoalele Somcuta și Firiza, aflate în procedura de evaluare de mediu).
  • Capacitatea redusă a administrației silvice de a face marcările la persoanele fizice, datorită birocrației indusă de SUMAL.
  • Cererea crescută de lemn de foc.

Soluțiile propuse de AIL – Prolemn sunt cunoscute:

  • Eliminarea blocajelor pentru a pune mai multă resursă de lemn in piață.
  • TVA redus la 5% pentru toate materialele lemnoase folosite pentru încălzire, inclusiv peleți, bricheți, rumeguș, deșeuri din lemn.
  • Ajutoare către grupurile vulnerabile, prin mecanisme de piață.

În urma întâlnirii, dl. deputat Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș, a anunțat depunerea unui proiect de lege pentru modificarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal pentru uniformizarea cotei reduse TVA de 5% pentru toate categoriile de materiale lemnoase destinate încălzirii, inclusiv peleți, brichete, rumeguș, deșeuri și resturi de lemn.

Proiectul de act normativ este depus la Senat, iar inițiatorii au solicitat dezbaterea în procedură de urgență.