fbpx

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn invită Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să declanșeze o dezbatere științifică privind starea pădurilor și amploarea fenomenului tăierilor ilegale în România.

În scrisoarea deschisă adresată dlui Ministru Tánczos Barna de la începutul lunii aprilie, urmată săptămâna trecută de o scrisoare deschisă către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Asociația a reiterat necesitatea și chiar urgența unei dezbateri care să clarifice o dată pentru totdeauna discuțiile privind starea pădurilor și amploarea tăierilor ilegale.

Motivul este înfiriparea în conștiința publică și, mai nou, preluarea în documente oficiale ale Guvernului României și ale Comisiei Europene a unui volum al tăierilor ilegale estimat la cca 20 de milioane de m3 anual, cu efect în declanșarea în 2020 a unei proceduri de infringement fals motivate la adresa României, un nou val de suprareglementare în 2020-2021 care conduc la o nouă criză artificială de resursă și creșteri artificiale ale prețurilor materialelor lemnoase.

Așa cum Asociația a arătat în scrisoarea deschisă menționată, cifra de 20 milioane mc tăieri ilegale este bazată pe confuzia dintre volumul de lemn extras din păduri, estimat de Inventarul Forestier Național la aprox. 38 de milioane de m3 anual, și volumul comercial exploatat, măsurat de Institutul Național de Statistică, de circa 18 milioane de m3 anual.

Gradul de incertitudine privind evaluarea fenomenului tăierilor ilegale este maxim

Astfel, în anul 2015, dna Ministru Grațiela Gavrilescu a prezentat o evaluare a volumului tăierilor ilegale la 8,8 milioane m3 ca rezultat parțial al Inventarului Forestier Ciclul II. Cifra a fost prezentată în CSAT și a stat la baza modificării legii contravențiilor silvice și a deciziei de a dezvolta sistemul SUMAL 2.0 în anii 2016-2017.

Concomitent, în rapoartele anuale privind starea pădurilor, care se regăsesc pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, volumele tăierilor ilegale constatate la nivelul întregului fond forestier național, prin controale de fond desfășurate de către administrațiile silvice, se situează anual în jurul valorii de 150.000 m3.

O altă cifră certă este dată de volumul confiscărilor de materiale în urma controalelor derulate de toate instituțiile cu atribuții de control: Poliție, Jandarmerie, Gardă Forestieră, personal silvic. Toate aceste instituții constată anual tăieri, transporturi sau comercializare ilegală de materiale lemnoase sub 200.000 m3 anual.

O altă cale de evaluare este dată de verificarea transporturilor ilegale de către cetățeni prin aplicația cu acces public Inspectorul Pădurii. Conform declarațiilor oficialilor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, peste 82% din transporturile de lemn efectuate în România în 2020 au fost verificate de cetățeni cu ajutorul aplicației Inspectorul Pădurii, mai puțin de un transport din 1.000 fiind confirmat ca având vicii de legalitate privind proveniența lemnului!

Cu toate aceste incertitudini, dl. Costel Alexe, Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, a aruncat în spațiul public, fără nici o fundamentare, cifra de 20 de milioane de m3 anual „tăieri neautorizate” într-o conferință de presă cu caracter politic, în contextul finalului campaniei electorale din 2019. Evaluăm că acele declarații ar trebui privite mai mult ca declarații politice.

Forurile științifice resping estimarea de 20 de milioane m3 tăieri ilegale

Încă de la apariția rezultatelor IFN Ciclul II, forurile științifice au arătat că datele IFN nu pot fi folosite pentru a evalua amploarea fenomenului tăierilor ilegale.

Datele IFN arată pe ansamblu o evoluție temporală pozitivă a suprafeței pădurilor, o creștere a stocului de masă lemnoasă pe picior, un raport sustenabil de recoltă de maxim 65% între creșterea pădurii și volumul de masă lemnoasă recoltată.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” a comunicat în permanență observații privind erorile de eșantionare și viciile metodologice de evaluare a “volumului dispărut” din păduri și a respins asimilarea acestui volum tăierilor ilegale. Concluziile INCDS se regăsesc pe pagina www.icas.ro (argumentul pe larg este disponibil aici) și au fost reiterate într-un comunicat de presă recent (anexat): „rețeaua actuală de Inventar Forestier Național nu poate oferi valori reprezentative care să reflecte realitatea privind indicatorul volumului de lemn recoltat anual la nivel național sau regional.”

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” a publicat tot în decembrie 2019 un punct de vedere similar, în care se menționa că „valoarea estimată a volumului de lemn recoltat […] este departe de a fi stabilită pe informații și proceduri corecte, astfel că ea nu poate fi luată în considerare la formularea unor concluzii pertinente referitoare la nivelul tăierilor din pădurile României” și „compararea acestei valori estimate, prin tehnici de eșantionare statistică la parametri ce depășesc cu mult valorile limită asumate în IFN, cu volumul de lemn – obținut prin alte procedee dendrometrice – raportat la INS este lipsită de profesionalism.”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să preia inițiativa dezbaterii pentru transparență și luciditate

Prejudiciile de imagine la adresa României în fața partenerilor externi, dar și a unui sector care reprezintă 3,5% din PIB-ul național, este enorm. Nu în ultimul rând, resursele publice și private mobilizate în combaterea fenomenului tăierilor ilegale au fost pe măsură, cu efecte incalculabile asupra dezvoltării și investițiilor în sector.

De aceea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are șansa de a repara această eroare prin transparență și luciditate. Asociația Industriei Lemnului – Prolemn repetă invitația adresată dlui Ministru Tánczos Barna să demareze o dezbatere necesară pe acest subiect.

În acest sens, Asociația Industriei Lemnului a solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să publice rezultate parțiale ale ciclului III al Inventarului Forestier, care ar fi trebuit să înceapă să se deruleze imediat după finalizarea Ciclului II în 2018, să clarifice discuțiile privind metodologia IFN, astfel încât să avem o imagine obiectivă a evoluției stării pădurilor în România.

Cătălin Tobescu, președintele AIL – Prolemn, a declarat:

„România are nevoie de o dezbatere transparentă, bazată pe rațiune și pe argumente științifice, privind starea pădurilor. Rezultatele dezbaterii trebuie asumate de decidenți pentru a fundamenta politicile naționale pentru domeniul pădurilor. Asociația Industriei Lemnului – Prolemn se poziționează ferm împotriva tăierilor ilegale de pădure. Convingerea noastră este că pădurile trebuie gestionate responsabil, iar lemnul trebuie utilizat sustenabil pentru beneficiul naturii, comunităților și economiei.”

Cătălin Tobescu

Președinte, AIL - Prolemn