fbpx

Fordaq – Comunitatea Forestierilor și Asociația Industriei Lemnului – Prolemn au plăcerea de a vă invita la a VI-a ediție a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi care va avea loc pe data de 14 decembrie 2022, începând cu ora 10:00, la Hotel Epoque (Intrarea Aurora 17C, București 010213).

Tema centrală: De la Strategia Națională pentru Păduri la un nou Cod Silvic și politici coerente pentru sectorul pădure-lemn

Obiectivul acestei ediții a Forumului Pădurilor este de a identifica și propune modalități de transpunere a noii Strategii Naționale pentru Păduri în politici publice, pornind de la asumarea prin PNRR a elaborării unui nou Cod Silvic până la finalul semestrului I din 2023, pentru a valorifica potențialul enorm pe care îl deține lemnul din păduri gestionate durabil de a susține creșterea economică, dezvoltarea zonei rurale, securitatea energetică în contextul obiectivelor verzi de mediu și climă.

Agenda finală și programul sunt disponibile aici.

Vă rugăm să confirmați participarea dumneavoastră folosind formularul disponibil mai jos.

Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi va avea loc fizic, pe 14 decembrie 2021 începând cu ora 10:00, la Hotel Epoque (Intrarea Aurora 17C, București 010213 | Google Maps).

Premise și provocări

O analiză sintetică a situației administrării pădurilor și industriei lemnului reliefează aspecte paradoxale: potențialul de creștere este enorm, dar rezultatele sunt afectate de măsuri administrative și birocratice care frânează dezvoltarea sectorului.

 • Recoltăm comercial, anual, 33% din creșterea pădurilor României, practic cea mai redusă pondere din Europa.
 • Anual se acumulează în păduri, conform IFN, un volum nerecoltat de 26 de milioane mc.
 • Pe piața lemnului de înregistrează un deficit major de resursă de lemn, care a condus la probleme de aprovizionare a populației cu lemn de foc și de aprovizionare a industriei lemnului cu resursă.
 • Deficitul de resursa de lemn și prețurile mari ale lemnului de foc conduc la direcționarea resursei ca lemn de foc, inclusiv sortimente industriale valoroase.
 • La licitațiile principale organizate de RNP – Romsilva, pentru producția anului 2022, prețurile de adjudecare au fost cu 250% mai mari față de producția anului 2021. La prima licitație organizată pentru producția anului 2023, la Direcția Silvică Vâlcea, prețurile de adjudecare au fost la o medie de 514 lei/mc, prețuri de 3 ori mai mari decât prețurile pentru anul 2020. La Direcția Silvică Călărași, datorită prețurilor de pornire la licitație stabilite de RNP – Romsilva la un nivel de aproape 3 ori mai mare decât prețurile de referință, practic nu s-a vândut nimic la licitație.
 • Prețurile lemnului pentru industrie în România sunt cu minim 40% peste prețurile sortimentelor respective în țările europene, afectând competitivitatea industriei lemnului.
 • Importurile de mobilă în România vor depăși 1 miliard de Euro în România în 2022, o dublare față de media anilor 2015-2019, datorită problemelor de competitivitate create pentru industria mobilei de prețurile mari ale resursei în România.
 • Industria lemnului înregistrează o scădere a producției industriale în septembrie 2022 comparativ cu septembrie 2021 de 16%, datorită deficitului de resursă și prețurilor mari ale acesteia.
 • Factorii de decizie, în loc să implementeze măsuri de eliminare a blocajelor artificiale care au condus la deficitul de resursă de lemn în România, au adoptat măsuri contraproductive și inaplicabile, cum este ordonanța privind plafonarea prețului lemnului de foc.
 • Un proiect de ordonanță privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice riscă să conducă la revizuirea acestei proceduri pentru o proporție de peste 50 % din amenajamentele silvice, conducând la amplificarea blocajelor.
 • România înregistrează o proporție ridicată de utilizare a resursei ca lemn de foc, cu randamente energetice mici.
 • La începutul anului 2023 vor fi lansate măsuri de finanțare în valoare de 180-250 milioane de Euro pentru noi instalații de energie regenerabilă pentru comercializare și sisteme de energie regenerabilă pentru autoconsum, proiecte a căror implementare va conduce la un necesar de resursă de 2 milioane tone biomasă anual.
 • Există un mare potențial de utilizare a biomasei pentru energie regenerabilă. În România există 2 milioane ha terenuri care nu au nici utilizare agricolă și nici forestieră.
 • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat măsura de împădurire din PNRR, prin care se finanțează înființarea a 56.000 ha pădure, cu o țintă de 25.000 ha în anul 2023.

Agenda pentru Forumul Pădurilor 2022

Pornind de la aceste provocări și evoluții, agenda Forumului se va concentra prioritar pe următoarele arii tematice:

 • Fundamente: starea pădurilor, impactul economic, social și de mediu al sectorului pădure-lemn.
 • Viziune 2030: ținte pentru sectorul pădure-lemn. Potențialul sectorului de a susține creșterea economică și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.
 • Reglementarea și implementarea procedurii de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice.
 • Implementarea programului de împădurire finanțat prin PNRR.
 • Oportunități de investiții în energie regenerabilă bazată pe biomasă pentru comercializare sau autoconsum.
 • Balanța lemnului.
 • Arii tematice prioritare pentru o viziune unitară pentru un sistem funcțional de pază a pădurilor, de trasabilitate și principii de valorificare a masei lemnoase, în transpunerea Strategiei Naționale pentru Păduri, în perspectiva elaborării unui nou Cod Silvic.

Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi este organizat de Comunitatea Forestierilor din România – Fordaq cu susținerea Asociației Industriei Lemnului – Prolemn și a altor organizații academice și profesionale din sectorul forestier.

Organizarea evenimentului este susținută și de organizații patronale reprezentative la nivel național: