A doua ediție Green Industry Conference (21 septembrie 2023) a fost organizată de Asociația Industriei Lemnului – Prolemn în colaborare cu Camera de Comerț și Industrii a României și ROMEXPO, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a târgului internațional de mobilă, echipamente și accesorii BIFE-SIM.

Conferința GREEN INDUSTRY este organizată de Asociația Industriei Lemnului – Prolemn în colaborare cu Camera de Comerț și Industrii a României și ROMEXPO, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a târgului internațional de mobilă, echipamente și accesorii BIFE-SIM.

Obiectivele conferinței sunt legate de dezvoltarea unui plan de acțiune pentru sectorul pădure – lemn, astfel încât să se creeze un mediu de afaceri prietenos, predictibil și stabil pentru industria lemnului, care să susțină creșterea sustenabilă a contribuției sectorului la dezvoltarea economică și socială a României.

Conferința promovează dialogul între mediul academic și universitar, mediul economic și factorii de decizie pentru politici publice bazate pe dovezi și țintite pe agenda reală a sectorului.

Mulțumim pentru suport și prezență reprezentanților Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Justiției, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociației Municipiilor din România, Asociația pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene și Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Cătălin Tobescu (Prolemn): Welcome & Agenda

Dna. Aurica Sereny (A.P.M.R)

Doamna Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România, a vorbit în deschiderea conferinței Green Industry despre provocările sectorului, cu precădere ale industriei mobilei, care resimte acut lipsa materiei prime de calitate.

Industria trebuie să se bazeze pe importuri costisitoare în lipsa politicilor publice care să direcționeze lemnul românesc către valorificare superioară: „Din datele pe care le analizăm, prețurile la exporturile de mobilă sunt cu 43,3% față de prețul importurilor. Asta denotă că noi exportăm produse cu valoare adăugată mult mai mare decât ceea ce importăm. Având în vedere că suntem o industrie care realizează peste 90% pentru export, Guvernul trebuie să ne asigure condiții pentru prelucrarea și valorificarea superioară a lemnului. Am propus măsuri la Minister pentru modificări la art. 110-112 care privesc valorificarea superioară a lemnului și susținem, alături de toți specialiștii din domeniu, că verificarea, controlul trebuie să fie la prima punere pe piață a lemnului, când lemnul iese din pădure. Numai acolo se poate verifica dacă lemnul este tăiat legal sau nu. Celelalte măsuri sunt paliative și nu fac altceva decât să inducă costuri suplimentare pentru toți producătorii.”

Dl. Florin Spătaru, Consilier de Stat, Cancelaria Primului-Ministru

Dl. Florin Spătaru, Consilier de Stat, Cancelaria Primului-Ministru, la Green Industry Conference 2023: „Noul Guvern Marcel Ciolacu vine cu un nou concept, «consumă românește, produ românește». Acest sector ar trebui prioritizat, ar trebui promovat corespunzător. Îmi spuneați în discuția anterioară că prin nefuncționarea unor agenții și instituții ale statului suntem în situația de a pierde oportunități, de a pierde piețe, așa cum am făcut-o și cu alte ocazii. Agenția care se ocupă de promovarea exportului și Guvernul României, colegii din Cancelaria Premierului, vor susține acest proiect în așa fel încât să puteți ieși pe piețe externe. […] Trebuie să prioritizăm fondurile de promovare ale exporturilor către acele domenii în care România își demonstrează competitivitatea. […] Vă aștept la Guvern să discutăm și să vedem cum aducem la aceeași masă ministerele de resort, Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, Ministerul de Finanțe, Ministerul Fondurilor Europene pentru a creiona, pentru cel puțin câțiva ani de acum încolo, un plan de măsuri de care să ne ținem pentru că producția românească, consumul de produse românești, reprezintă o prioritate pentru partidul pe care îl reprezint și pentru Guvernul României.”

Dl.Dănuț Iacob, Director General pentru Păduri, MMAP

Dezbaterea momentului pentru întregul sector pădure – industrii bazate pe lemn vizează proiectul noului Cod Silvic, în special temele critice pentru segmentul industriilor: măsuri de gestionare durabilă pentru extinderea fondului forestier, stimularea valorificării superioare a lemnului potrivit principiului utilizării lemnului în cascadă și un sistem de trasabilitate și control al materialelor lemnoase care să nu eșueze în sancțiuni penale excesive (unele, nou introduse în actualul proiect).

Din partea MMAP, dl. Dănuț Iacob, Director General pentru Păduri, a participat la Green Industry Conference și a susținut proiectul Codului Silvic propus de Minister. În dezbatere au mai intervenit și dl. ministru Florin Spătaru și participanți din sală.

Dl. Sorin Chiriță, Președintele ADRPE

Dl. Sorin Chiriță, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, la GREEN INDUSTRY CONFERENCE (2023): „Ați spus mai devreme că 3,5 milioane de locuințe se încălzesc cu lemn din pădurile României și ăsta nu este un lucru rău neapărat, dar este rău că se încălzesc ineficient energetic. Lemnul este una dintre resursele recunoscute, este un combustibil recunoscut, dar utilizat cu eficiență energetică. […] Biomasa nu înseamnă numai lemn, biomasa înseamnă inclusiv culturi care pot fi facute special pentru incalzire. Deficitul energetic poate fi acoperit și cu biomasă, poate fi acoperit și de resturile lemnoase din industria lemnului. Ar fi excelent dacă am face acest grup de lucru pentru a prioritiza finanțarea industriei lemnului pentru că se va exploata cu și fără încurajarea acestei industrii. Nu va scadea exploatarea, și de altfel, exploatarea națională este ok să se întâmple, pentru ca știm ce înseamnă regenerare.”

Acad. Dr. Ioan Seceleanu, Președintele secției de silvicultură – ASAS

Dl Ioan Seceleanu, președintele sectiei de silvicultură ASAS, a avut o intervenție scurtă dar percutantă, în care a analizat construcția proiectului noului Cod Silvic, caracterul volatil al legislației care reglementează sectorul pădure – industrii bazate pe lemn și viziunea excesiv de punitivă despre trasabilitate și control: „SUMAL-ul este un monstru, un monstru pe care nu numai că l-am creat, dar autoritățile se și laudă cu acesta.”